Ostatnio obchodziłam urodziny. Spędziłam jej w dużej mierze na kiermaszu rękodzieła wraz z moimi filcami i potłuczonymi filiżankami... Jako, że ostatnio rozwinęłam moje umiejętności kulinarne, tak też postanowiłam z okazji urodzin zrobić trufle i poczęstować nimi zarówno kreatywne koleżanki jak i klientów. Czekoladowe kulki okazały się strzałem w dziesiątkę i kilka osób poprosiło mnie o przepis. Przepis sam w sobie jest banalnie prosty, zaczerpnęłam go ze strony Kwstia Smaku.
A teraz przepis po serbsku :)
После кратког увода за читаоце који не говоре српски, следи рецепт за моје рођенданске труфле. Рецепт сам по себи је јако прост и не захтева неких специјалних кухињских вештина... Рецепт сам узела са једног пољског сајта Kwstia Smaku (буквално преведено: ствар укуса, питање укуса). Сајт је препун фантастичних идеја за обична/необична јела, са одличним сликама, детаљним описима поступака и многим коментарима.
Труфле од беле чоколаде ( рецепт на пољском):
Састојци за 20 комада
- 240 грама беле чоколаде ( ја сам купила једну милку, једну белу чоколаду бамби са плазма кексом и још мало беле чоколаде на меру)
-1/4 чаше слатке павлаке 36% млечне масти (чаша је 250 ml, ја сам купила павлаку од Имлека - Моја Кравица)
-1 кашичица светлог рума ( није обавезно, ако немате рума боље да не додајете неки други алкохол)
За ваљање шта год вам падне на памет: шећер у праху, кокос, бадем, какао, слатке перлице (ове украсне).
- Чоколаду ломимо на комадиће и топимо. Ја обично стављам металну чинију на шерпу са кључајућом водом.
-Додајемо павлачицу и рум и добро мешамо и то је то! Сада можете да преспете масу у две мање чинијице и у једну ставите бадем а у другу мало кекса или оставите је чисту.
-Ставити у фрижидер да се охлади око 3 сата, проверавајте повремено да вам се не стегне превише... по потреби сачекајте још сат, два.
-Када се смеса стегне, брзо правите куглице и ваљате их у кокосу, какао итд.
-Стављате у корпице
-Држите у фрижидеру до момента кад их служите
Труфле од црне чоколаде (рецепт на пољском)
-200 грама црне чоколаде (што више % какаоа то боље!)
-200 ml слатке павлаке 36%
-6 кашика браон шећера
-4 кашике маслаца
-Чоколаду ломимо на комадиће и топимо као и за беле труфле
-Мутимо павлачицу заједно са шећером да добијемо чврст шлаг
-Шлаг треба да закувамо (знам, и мени је то чудно, али питала сам ауторку и рекла је да тако треба)
и додајемо помало до чоколаде, истовремено све мутимо.
-Када се чоколада и павлачица споје у једу масу, додајемо полако по кашичицу маслаца и даље мутимо.
-и то је то :) опет можемо да поделимо масу на две три посудице и додајемо шта хоћемо, можемо да додамо мало кафе (инстант), мало чилија, бадем, лешник, плазму...
-стављамо у фрижидер и чекамо 4-5 сати.
-Правимо куглице, ваљамо у кокосу, пистаћима, бадему, какаоу... и voilà!
У принципу Труфле не морате да обликујете у лепе куглице, Труфле могу да буду и неправилних облика :)
Ево слика да се подсетимо како је то мени испало. Од те количине чоколаде добила сам скоро 60 куглица...
E onu belu sam probala i odlična je za sve pare ... nisam smela da se navadim na kolače ne bi niko drugi ni probao .... predobri ...
OdpowiedzUsuńИ мени беле биле су најбоље. Следећипут... можда торта ? http://www.kwestiasmaku.com/desery/czekolada/torcik_truflowy/files/page107_7.jpg
OdpowiedzUsuń:)
wow! pojawilam sie tutaj przez totalny przypadek i jestem bardzo zaskoczona, ze moge poczytac o zyciu Polki w Novi Sad. Ja zawsze wiedzialam, ze gdzies tutaj w Serbii jest nas wiecej :) Pozdrawiam goraco z Belgradu
OdpowiedzUsuńHe he jest nas może i więcej niż sądzimy :) Pozdrawiam, wpadaj od czasu do czasu :)
OdpowiedzUsuń