Teksty bez polotu, z kiepską polszczyzną, okraszone zdjęciami autorskimi.

Zapraszam na nowy

Zapraszam na nowy adres bloga: sojka.ptica.rs

Преведи Przetłumacz

piątek, 30 grudnia 2011

Kulinarnie - Шненокле

Czas świąteczno-noworoczny inspiruje kulinarnie. Ponieważ grudniowe święta spędzam tu, jedynymi motywami świątecznymi były choinka, pieczenie (zapach cynamonowych ciasteczek...) i gotowanie. Tym razem eksperymentowałam w kuchni, z tak zwanymi, pierwszymi razami :) Postanowiłam uszczęśliwić moich współlokatorów deserem wedle przepisu ich mamy. Deser ten jest stosunkowo prosty w wykonaniu. Nie wiem czy ma swój polski odpowiednik, jak ktoś wie niech pisze.

Do rzeczy шненокле (czyt. sznenokle):

-6 jajek
-6 łyżek cukru
-mleko

Sześć białek ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wlewamy mleko do szerokiego i płaskiego garnka, gotujemy. Gdy mleko wrze łyżką nabieramy białko i takie spłaszczone kule wkładamy do mleka i obgotowujemy z obu stron. Wykładamy na duży talerz lub do pucharków.
Następny etap można wykonać na dwa sposoby:
1. Do mleka, w którym gotowaliśmy białka, dodajemy trochę cukru waniliowego + żółtka uprzednio wymieszane w odrobinie chłodnego mleka z 2 łyżkami mąki. Gotujemy i mamy budyń :)
2. Do mleka, w którym gotowaliśmy białka dodajemy budyń waniliowy. 

Budyniem z przepisu 1 lub 2 polewamy nasze sznenokle. Odstawiamy do schłodzenia, najlepiej do lodówki.

Ponieważ to były moje pierwsze sznenokle, żółtka i mąkę dodałam od razu do ciepłego mleka i zrobiły mi się brzydkie grudki w budyniu, które są widoczne na zdjęciach. Aczkolwiek smak został oceniony na - jak u mamy :)
 
 Proste? Proste!  

Smacznego - Пријатно

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Powiazane teksty... Plugin for WordPress, Blogger...