Teksty bez polotu, z kiepską polszczyzną, okraszone zdjęciami autorskimi.

Zapraszam na nowy

Zapraszam na nowy adres bloga: sojka.ptica.rs

Преведи Przetłumacz

niedziela, 26 sierpnia 2012

Висла на српском

Gdzie: Wybrzeże Gdańskie, Warszawa, Polska
Е па шта бисте рекли за један пост на српском језику? Хмм не видим сврхе да пишем на српском о Србији, Новом Саду, Дунаву или слично. Да ли неко од вас који тако често шетате поред Дунава реке,  било то у Новом Саду или Белом граду, размишљате како се шетају људи поред других великих река, рецимо поред Висле (Wisła)? Дуга је само 1047 километара, то је толико колико пут из Новог Сада до Варшаве.


Висла као свака велика река привлаче ме од увек. Занимљиво је како савремена, варшавска обала реке никако не подсећа на обалу са почетка 20 века до 80 година. Још до пре 30 година људи су активно проводили време поред реке, сунчање, купање, рвање  и одбојка на плажи.


Негде са развојем индустрије и загађењем реке живот се повукао у дубину обале. Док сам била у средњој школи мало шта се дешавало на Висли. А помисао о купању у реци било је разлог за вицеве да после купања у Висли можеш изаћи без више слојева коже ( а да искрено кажем не могу више да замислим купање у било којој великој европској реци). 
По који кафић и гомила тинејџера који пију пиво на степеницама бетонске обале. Касније дошло је време клуба на плажи са десне стране реке ( центар Варшаве налази се на левој страни) и тако је то све кренуло... 


Сада је на Висли у Варшави све више људи, песка, ватре, кафића, лежаљки, концерата, изложби, бициклиста. Милина је све то гледати. Иако се и даље нико не купа ипак је Висла лепо живнула. Да ли си са леве или десне стране реке није више битно. Пређеш мостом, пешке, бициклом, бусом, трамвајом или трајектом за само пар минута. 


Са погледом на стари град, врхове зграда из центра или на шумарак са друге стране, тамо према зоолошком врту, можда више волиш поглед на стари-нови стадион или један од мостова? 


У најави су велике промене око булевара, да уместо голих бетонских степеница наместе нешто лепо, модерно и функционално. Сачекаћемо, видећемо.
А река као река иде својим током према мору Балтичком.

Септембар 2011 -  јул 2012

8 komentarzy:

  1. zbog te ćirilice kad pises Visla, Varsava - ja ipak citam i mislim... Dunav, Novi Sad:)
    e, sad nesto o Tatrama, da vidim taj Kopaonik:)
    lep pozdrav!
    m.

    OdpowiedzUsuń
  2. То је права љубав :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ооо, коначно нешто на српском, какво олакшање! :)
    А Висла је за похвалу...

    OdpowiedzUsuń
  4. Лепа је ћирилица али да не отежавамо живот осталима, ускоро враћамо се на стари, добар пољски језик ;)
    А Висла чека те Бојанка и чека...

    OdpowiedzUsuń
  5. Само вас посматрам...

    OdpowiedzUsuń
  6. Polubiłam Wisłę ostatnio

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię i to bardzo, czy z lewej czy z prawej strony, czy to w Warszawie, Krakowie czy w Toruniu :)

      Usuń

Powiazane teksty... Plugin for WordPress, Blogger...