Teksty bez polotu, z kiepską polszczyzną, okraszone zdjęciami autorskimi.

Zapraszam na nowy

Zapraszam na nowy adres bloga: sojka.ptica.rs

Преведи Przetłumacz

czwartek, 27 września 2012

Пита са кромпиром - Pita z ziemniakami

Gdzie: Nowy Sad, Serbia
Nie ma to jak obudzić się rano z ogromną ochotą na jajecznicę,  kawę z mlekiem i dowiedzieć się, że w tym tygodniu i czwartek jest dniem postnym. Dziś mamy крстовдан (czyt. krstowdan) - Podwyższenia Krzyża Pańskiego. 
Mimo, iż nasz/mój  post tylko częściowo jest związany z religią - decyzja zapadła - pościmy i dziś. Czyli w sumie będą 3 dni. Ponieważ nie byliśmy na to przygotowani, nie pozostało nam nic innego jak kupić śniadanie w piekarni. Wybór padł na postną pitę z ziemniakami tzw. Кромпируше (czyt. krompirusze). Cena: 75 dinarów ok. 2,77zł


Tak się składa, że w zeszłym tygodniu, w ramach nocnych działań kuchennych, przygotowałam na postne śniadanie pitę z pieczarkami i pitę z ziemniakami. Wykonanie takiej pity jest wyjątkowe o proste.


 
 -kore cienkie, suche ciasto - takie jak na gibanicę, o której pisałam TUTAJ
-1 kg obranych ziemniaków lub pieczarek
-sól, pieprz, przyprawy
-2 cebule, lub więcej jeśli lubicie
-olej
-woda gazowana








Ziemniaki lub pieczarki należy zetrzeć na tarce (duże oczka). Cebulę siekamy drobno.
Podsmażamy cebulę z ziemniakami/pieczarkami. Dodajemy soli, pieprzu, inne przyprawy wedle uznania.

 

Oddzielamy jeden płat ciasta, skrapiamy wodą, olejem. Nakładamy drugi, skrapiamy. Nakładamy trzeci i na ten trzeci wykładamy farsz. Ja dałam dużo. 


Zwijamy kore w rulon i wykładamy na blaszce do pieczenia, może być prostokątna lub okrągła. Można rulony zostawić proste lub zwijać w ślimaka.


Kontynuujemy zwijanie do momenty, aż skończy się farsz i kore.
Pitę na blaszce należy popryskać olejem i wodą gazowaną i w takim stanie powinna trochę odstać, by ciasto nasiąknęło. Wstawiamy do piekarnika zagrzanego 200°C

Wyszło tak:
pita stała całą noc, upiekłam ją rano.
Innym razem tak:
Pita pieczona od razu po przygotowania.

7 komentarzy:

  1. Мммм, хоћу мало те пите :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Наручи за следећи петак :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a znasz może przepis na kore? w Polsce cieżko dostac...

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis obiecuję już od dawna. Samo ciasto składa się z mąki, oleju, soli, ciepłej wody, ewentualnie dodaje się ocet. Dokładny przepis już niebawem na blogu.
    Rzecz w tym by ciasto wyszło odpowiednio elastyczne, by można je było bardzo cienko rozwałkować. Rozwałkowuje się je najlepiej na obrusie oprószonym mąką, rozciąga w rękach, potem rozciąga na obrusie. Takie domowe ciasto jest bardzo cienkie, dużo bardziej elastyczne niż takie ze sklepu.

    OdpowiedzUsuń
  5. no tylko rzecz w tym w jakich proporcjach...
    to czekam na dokładny przepis :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. a znasz może przepis na česnicę ?
    co prawda do świat jeszcze sporo czasu, ale...
    na necie jest mnóstwo różnych wersji... a to wygląda tak smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszytko będzie, ale w swoim czasie.
    Česnica obowiązkowo na święta, bez niej nie ma bożonarodzeniowego śniadania :)
    U nas jest zwykle najprostsza z możliwych, jeśli chodzi o przepis...

    OdpowiedzUsuń

Powiazane teksty... Plugin for WordPress, Blogger...