Ostatnio obchodziłam urodziny. Spędziłam jej w dużej mierze na kiermaszu rękodzieła wraz z moimi filcami i potłuczonymi filiżankami... Jako, że ostatnio rozwinęłam moje umiejętności kulinarne, tak też postanowiłam z okazji urodzin zrobić trufle i poczęstować nimi zarówno kreatywne koleżanki jak i klientów. Czekoladowe kulki okazały się strzałem w dziesiątkę i kilka osób poprosiło mnie o przepis. Przepis sam w sobie jest banalnie prosty, zaczerpnęłam go ze strony Kwstia Smaku.
A teraz przepis po serbsku :)
После кратког увода за читаоце који не говоре српски, следи рецепт за моје рођенданске труфле. Рецепт сам по себи је јако прост и не захтева неких специјалних кухињских вештина... Рецепт сам узела са једног пољског сајта Kwstia Smaku (буквално преведено: ствар укуса, питање укуса). Сајт је препун фантастичних идеја за обична/необична јела, са одличним сликама, детаљним описима поступака и многим коментарима.
Труфле од беле чоколаде ( рецепт на пољском):
Састојци за 20 комада
- 240 грама беле чоколаде ( ја сам купила једну милку, једну белу чоколаду бамби са плазма кексом и још мало беле чоколаде на меру)
-1/4 чаше слатке павлаке 36% млечне масти (чаша је 250 ml, ја сам купила павлаку од Имлека - Моја Кравица)
-1 кашичица светлог рума ( није обавезно, ако немате рума боље да не додајете неки други алкохол)
За ваљање шта год вам падне на памет: шећер у праху, кокос, бадем, какао, слатке перлице (ове украсне).
- Чоколаду ломимо на комадиће и топимо. Ја обично стављам металну чинију на шерпу са кључајућом водом.
-Додајемо павлачицу и рум и добро мешамо и то је то! Сада можете да преспете масу у две мање чинијице и у једну ставите бадем а у другу мало кекса или оставите је чисту.
-Ставити у фрижидер да се охлади око 3 сата, проверавајте повремено да вам се не стегне превише... по потреби сачекајте још сат, два.
-Када се смеса стегне, брзо правите куглице и ваљате их у кокосу, какао итд.
-Стављате у корпице
-Држите у фрижидеру до момента кад их служите
Труфле од црне чоколаде (рецепт на пољском)
-200 грама црне чоколаде (што више % какаоа то боље!)
-200 ml слатке павлаке 36%
-6 кашика браон шећера
-4 кашике маслаца
-Чоколаду ломимо на комадиће и топимо као и за беле труфле
-Мутимо павлачицу заједно са шећером да добијемо чврст шлаг
-Шлаг треба да закувамо (знам, и мени је то чудно, али питала сам ауторку и рекла је да тако треба)
и додајемо помало до чоколаде, истовремено све мутимо.
-Када се чоколада и павлачица споје у једу масу, додајемо полако по кашичицу маслаца и даље мутимо.
-и то је то :) опет можемо да поделимо масу на две три посудице и додајемо шта хоћемо, можемо да додамо мало кафе (инстант), мало чилија, бадем, лешник, плазму...
-стављамо у фрижидер и чекамо 4-5 сати.
-Правимо куглице, ваљамо у кокосу, пистаћима, бадему, какаоу... и voilà!
У принципу Труфле не морате да обликујете у лепе куглице, Труфле могу да буду и неправилних облика :)
Ево слика да се подсетимо како је то мени испало. Од те количине чоколаде добила сам скоро 60 куглица...