Nie ma to jak obudzić się rano z ogromną ochotą na jajecznicę, kawę z mlekiem i dowiedzieć się, że w tym tygodniu i czwartek jest dniem postnym. Dziś mamy крстовдан (czyt. krstowdan) - Podwyższenia Krzyża Pańskiego.
Mimo, iż nasz/mój post tylko częściowo jest związany z religią - decyzja zapadła - pościmy i dziś. Czyli w sumie będą 3 dni. Ponieważ nie byliśmy na to przygotowani, nie pozostało nam nic innego jak kupić śniadanie w piekarni. Wybór padł na postną pitę z ziemniakami tzw. Кромпируше (czyt. krompirusze). Cena: 75 dinarów ok. 2,77zł
Tak się składa, że w zeszłym tygodniu, w ramach nocnych działań kuchennych, przygotowałam na postne śniadanie pitę z pieczarkami i pitę z ziemniakami. Wykonanie takiej pity jest wyjątkowe o proste.
-kore cienkie, suche ciasto - takie jak na gibanicę, o której pisałam TUTAJ
-1 kg obranych ziemniaków lub pieczarek
-sól, pieprz, przyprawy
-2 cebule, lub więcej jeśli lubicie
-olej
-woda gazowana
Ziemniaki lub pieczarki należy zetrzeć na tarce (duże oczka). Cebulę siekamy drobno.
Podsmażamy cebulę z ziemniakami/pieczarkami. Dodajemy soli, pieprzu, inne przyprawy wedle uznania.
Oddzielamy jeden płat ciasta, skrapiamy wodą, olejem. Nakładamy drugi, skrapiamy. Nakładamy trzeci i na ten trzeci wykładamy farsz. Ja dałam dużo.
Zwijamy kore w rulon i wykładamy na blaszce do pieczenia, może być prostokątna lub okrągła. Można rulony zostawić proste lub zwijać w ślimaka.
Kontynuujemy zwijanie do momenty, aż skończy się farsz i kore.
Pitę na blaszce należy popryskać olejem i wodą gazowaną i w takim stanie powinna trochę odstać, by ciasto nasiąknęło. Wstawiamy do piekarnika zagrzanego 200°C
Wyszło tak:
pita stała całą noc, upiekłam ją rano. |
Innym razem tak:
Pita pieczona od razu po przygotowania. |
Мммм, хоћу мало те пите :)
OdpowiedzUsuńНаручи за следећи петак :)
OdpowiedzUsuńa znasz może przepis na kore? w Polsce cieżko dostac...
OdpowiedzUsuńPrzepis obiecuję już od dawna. Samo ciasto składa się z mąki, oleju, soli, ciepłej wody, ewentualnie dodaje się ocet. Dokładny przepis już niebawem na blogu.
OdpowiedzUsuńRzecz w tym by ciasto wyszło odpowiednio elastyczne, by można je było bardzo cienko rozwałkować. Rozwałkowuje się je najlepiej na obrusie oprószonym mąką, rozciąga w rękach, potem rozciąga na obrusie. Takie domowe ciasto jest bardzo cienkie, dużo bardziej elastyczne niż takie ze sklepu.
no tylko rzecz w tym w jakich proporcjach...
OdpowiedzUsuńto czekam na dokładny przepis :)
pozdrawiam
a znasz może przepis na česnicę ?
OdpowiedzUsuńco prawda do świat jeszcze sporo czasu, ale...
na necie jest mnóstwo różnych wersji... a to wygląda tak smakowicie
Wszytko będzie, ale w swoim czasie.
OdpowiedzUsuńČesnica obowiązkowo na święta, bez niej nie ma bożonarodzeniowego śniadania :)
U nas jest zwykle najprostsza z możliwych, jeśli chodzi o przepis...